Όνειρο είναι τα Χανιά: Οι παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο

Στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10-07-2024 από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Όνειρο είναι τα Χανιά» τέθηκαν προ ημερησίας θέματα και ερωτήματα τόσο αναφορικά με τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου όσο για άλλα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Η επικεφαλής κ. Κατερίνα Μανιμανάκη αναφέρθηκε στην ανταπόκριση που είχε το  πρόσφατο (στις 8-7-24) κάλεσμα της παράταξης προς τους κατοίκους και εκπροσώπους φορέων της Παλιάς Πόλης. Στη βάση της προβληματικής που αναπτύχθηκε από τους επιχειρηματίες ήταν η υπέρμετρη αύξηση των δημοτικών τελών χωρίς ανταποδοτικότητα, η ολιγωρία της δημοτικής αρχής και η απουσία βούλησης για την αντιμετώπιση των χρόνιων αλλά διαρκώς επιδεινούμενων προβλημάτων όσων δραστηριοποιούνται στο Παλιό Λιμάνι. Η απουσία καθαριότητας, η παραβατικότητα, η παντελής έλλειψη δυνατοτήτων πάρκιγκ των επισκεπτών, η απουσία δρομολογίου του ηλεκτρικού λεωφορείου προς την παλιά πόλη, οι οικοδομικές εργασίες μεσούσης της τουριστικής περιόδου στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, ήταν ορισμένα από τα ζητήματα που κατατέθηκαν. Οι κάτοικοι από την πλευρά τους έκαναν λόγο για «αβίωτες» συνθήκες ζωής, λόγω της παραβίασης του ωραρίου για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, της ανυπαρξίας πάρκιγκ, της αδυναμίας πρόσβασης στις οικίες τους εξαιτίας της αυθαίρετης κατάληψης του δρόμου ή του πεζοδρομίου, της ηχορύπανσης, της αδυναμίας πρόσβασης ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ ή  πυροσβεστικού οχήματος κτλ. Αναφέρθηκαν επίσης σε ημιτελή έργα όπως στη Δυτική Τάφρο, στο Ρωσικό στρατώνα, κάτω από το Ξενία, στον Προμάχωνα  Lando ενώ εκφράστηκε έντονα η δυσαρέσκεια τους ότι οι μόνιμοι κάτοικοι εξωθούνται σε φυγή από την Παλιά Πόλη.

Στη συνέχεια, η κ. Κατερίνα Μανιμανάκη ζήτησε ενημέρωση σχετικά με την μη ενεργοποίηση του Συμπαραστάτη του Δημότη από τη δημοτική αρχή.

Κύριε δήμαρχε, έχουν περάσει εφτά μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων αυτού του δημοτικού συμβουλίου. Η νομοθεσία προβλέπει ορισμό συμπαραστάτη του Δημότη το πρώτο δίμηνο από την ανάληψη των καθηκόντων σας. Ο συμπαραστάτης του Δημότη είναι μία θέση υψηλής ευθύνης για το Δήμο, ταυτόχρονα είναι ένας θεσμός πολύ σημαντικός για τους πολίτες του δήμου μας και ένα πολύτιμο εργαλείο για την λειτουργία του Δημοτικού συμβουλίου μας.

Θέλουμε να μάθουμε γιατί εφτά μήνες τώρα η δημοτική αρχή σας δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να οριστεί Συμπαραστάτης του Δημότη.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μιχάλης Σχοινάς έθεσε το αίτημα των κατοίκων της περιοχής Κουκουναρά Μουρνιών, να καθαριστεί η περιφραγμένη  έκταση της Βίλας Κουκουναρά.

Κύριε πρόεδρε, κοντά στις Μουρνιές είναι ο οικισμός «Κουκουναρά». Με τον πυκνοκατοικημένο οικισμό συνορεύει η περιφραγμένη έκταση της ιστορικής «Βίλας Κουκουναρά» για την οποία θα κάνω ξεχωριστή αναφορά σε επόμενο ΔΣ. Σήμερα θέλω να αναφερθώ στις ανησυχίες των κατοίκων του οικισμού, λόγω της κατάστασης που επικρατεί εντός της περιφραγμένης έκτασης της «Βίλας». Διότι το μαγευτικό όπως ιστορικά αναφέρεται, αυτό μέρος τώρα θυμίζει ζούγκλα… Αυτό κάνει τους κατοίκους του όμορου οικισμού να φοβούνται για την ασφάλεια των σπιτιών τους και την ασφάλεια των οικογενειών τους. Γιατί σε περίπτωση πυρκαγιάς εντός της περιφραγμένης έκτασης θα κινδυνέψουν σοβαρά….Μεταφέρω λοιπόν, στο ΔΣ τις ανησυχίες τους και παρακαλώ για άμεσες ενέργειες της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου. Πρέπει να κάνω γνωστό ότι ο χώρος ανήκει στην κτηματική υπηρεσία η οποία για πρώτη φορά διαχρονικά έκανε μια μικρή παρέμβαση πριν τρία χρόνια, όταν καθάρισε κάποια σημεία δημιουργώντας διαδρόμους πρόσβασης για πυροσβεστικά οχήματα, σε περίπτωση ανάγκης. Παρέμβαση που έγινε μετά από δική μου πρωτοβουλία ως προέδρου τότε της ΔΚ Μουρνιών. Παρακαλώ λοιπόν, εκ μέρους των κατοίκων της περιοχής την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου να καταλάβει τις ανησυχίες τους και να ενεργήσει ανάλογα.

Επίσης ο κ. Μιχάλης Σχοινάς εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό και την απογοήτευσή του σχετικά με την αδράνεια της επιτροπής αθλητισμού.

Κ. Πρόεδρε, Θα ήθελα να ρωτήσω για ποιο λόγο υπάρχει η επιτροπή αθλητισμού του Δήμου αφού δε συνεδριάζει ποτέ; Ενώ έρχονται συνεχώς θέματα σε κάθε ΔΣ που αφορούν την επιτροπή. Ακόμη ενώ σε λίγες μέρες αρχίζουν προετοιμασία οι ομάδες, πότε αλήθεια θα γίνει η κατανομή ωρών για τις υποχρεώσεις τους; Ή μήπως θα αποφασίσει μόνος του ο κ. Μιχαηλάκης και θα μας το ανακοινώσει; Κ. Πρόεδρε, ήμουν τα πρώτα εννέα χρόνια μέλος της επιτροπής αθλητισμού του δήμου Χανίων, με τη σημερινή του μορφή. Αυτό που συμβαίνει τώρα με αυτή τη δημοτική αρχή είναι τραγικό και ακατανόητο. Πιο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι ενώ για αυτή την κατάσταση στο ΔΣ έχει γίνει αναφορά τουλάχιστον πέντε φορές από την αντιπολίτευση, η  δημοτική αρχή κωφεύει! Αλήθεια σας αρέσει αυτή η κατάσταση; Όμως εγώ να παριστάνω την «γλάστρα» σε μια επιτροπή δεν το ανέχομαι… Έχω μάθει όπου είμαι να συμμετέχω και να συμβάλω με τις γνώσεις μου και όχι να παριστάνω τη γλάστρα… Δεν μας εξέλεξε ο κόσμος γι αυτόν το λόγο. Θα ζητήσω από το συνδυασμό μου να με αντικαταστήσει στην επιτροπή αθλητισμού. Δίχως φυσικά να φταίει ο συνδυασμός μας για αυτήν την κατάσταση που επικρατεί. Πρέπει κ. Πρόεδρε όλοι μας να κατανοήσουμε τις αρμοδιότητές και τις ευθύνες μας . Αλήθεια αυτά γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου;

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλης Κωνστανταράκης σχολίασε τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής τουριστικής ανάπτυξης και ζήτησε να ληφθούν μέτρα ανάλογα με εκείνα που έχουν ήδη προταθεί σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Φλωρεντία: με απόφαση του συμβουλίου της απαγόρευσε νέες βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις στο ιστορικό κέντρο από Airbnb  και παρόμοιες πλατφόρμες.

Αμστερνταμ: Μειώνει τον αριθμό των αδειοδοτημένων χώρων Airbnb κατά 30%, ψήφισε το κλείσιμο ενός τερματικού σταθμού κρουαζιέρας στο κέντρο της πόλης.

Βαρκελώνη: χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του υπερτουρισμού στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας καθώς η οργή αυξάνεται στην Ισπανία που αποτελεί τον δεύτερο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως.

Ο δήμος της Βαρκελώνης ανακοίνωσε την πρόθεση να σταματήσει τη ενοικίαση τουριστικών καταλυμάτων μέχρι το 2029. «Δεν έχουμε τίποτα κατά του τουρισμού, αλλά με τον υπερβολικό τουρισμό ναι, διότι κάνει την πόλη αβίωτη», εξήγησε ένας 70χρονος Ισπανός, που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ένας 70χρονος Χανιώτης πολίτης.

Μα και εδώ στα Χανιά η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική; Διαθέσιμες κατοικίες προς ενοικίαση δεν υπάρχουν και αν υπάρχουν το ενοίκιο είναι σε δυσθεώρητα ύψη.

Υπέρμετρη δόμηση έχει γεμίσει μπετόν την πόλη, διαβρώνοντας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις τον παραδοσιακό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα περιοχών, η καταστροφή φυσικών τοπίων όπου ξεπροβάλλουν τεράστια ξενοδοχεία, σε περιοχές μέχρι πρότινος ήταν αγνή, όμορφη κρητική φύση. Η αισχροκέρδεια σε πολλά καταστήματα εστίασης (εδώ σημαντικό ρόλο παίζει και η κουλτούρα, το ήθος των ιδιοκτητών, οι οικονομικοί έλεγχοι κτλ) προβλήματα καθαριότητας, μεγάλη σπατάλη νερού σε περιόδους ξηρασίας και τόσα άλλα προβλήματα έχουν σχέση με τον υπερτουρισμό.

Βλέπουμε το τρένο να έρχεται  και δεν αντιδρούμε στο βαθμό που απαιτείται.

Η θέση μας είναι ότι η δημοτική αρχή σε συνεργασία με την περιφέρεια Κρήτης οφείλει να εξαντλήσει κάθε νομικό περιθώριο και να εξαγγείλει μέτρα τεχνοκρατικά και κοινωνιοκεντρικά φιλτραρισμένα, περιορισμού του υπερτουρισμού και προστασίας των μόνιμων κατοίκων της πόλης, εξασφαλίζοντας ή βοηθώντας τουλάχιστον σε ένα μοντέλο πιο ανθρώπινο, φυσικό και λειτουργικό. Αν δεν υπάρχουν αυτά τα νομικά περιθώρια, ο δήμος Χανίων οφείλει να πρωτοστατήσει μαζί με άλλες ελληνικές πόλεις, με προβλήματα υπερτουρισμού, συγκροτώντας ένα δίκτυο πόλεων που θα ασκήσει πίεση προς την κεντρική εξουσία για να ληφθούν τα δέοντα μέτρα. Είναι χρέος μας προς την ιστορία αυτού του τόπου, είναι χρέος προς τα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενιές.

Η δημοτική σύμβουλος κ. Ευστρατία Βερυκάκη έθεσε το θέμα των συνθηκών πρώτης υποδοχής των μεταναστών από το δήμο Χανίων και τη συνολικότερη διαχείρισης του από τη δημοτική αρχή.

Σε προηγούμενα ΔΣ είχαμε καταθέσει προβληματισμό και προτάσεις αναφορικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό θέμα και τις συνθήκες πρώτης υποδοχής από το δήμο μας. Η επικαιρότητα ωστόσο επιτάσσει να επανερχόμαστε και να αναζητούμε τις καλύτερες δυνατές απαντήσεις.

Γνωρίζουμε ότι η ευθύνη βαραίνει πρώτιστα το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και την κεντρική εξουσία, όμως ο Δήμος πρέπει να διαχειριστεί την πρώτη υποδοχή με όρους ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας. Όμως τώρα που οι κατασκηνώσεις του Καλαθά δεν μπορούν αξιοποιηθούν γίνεται επιτακτικότερη η εξεύρεση χώρων αξιοπρεπούς προσωρινής υποδοχής-φιλοξενίας. Αναγνωρίζουμε ότι οι αρμόδιες αρχές ενεργοποιηθήκατε άμεσα για την εξεύρεση προσωρινού χώρου και την παροχή κάποιας ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά όλοι συνειδητοποιούμε  ότι ο δήμος καλείται να διαχειριστεί μια ευθύνη μεγαλύτερη ίσως από αυτήν που του αναλογεί καθώς εκκρεμούν απαντήσεις για ζητούμενα όπως όπως η νομική υποστήριξη-ενημέρωση, η συνδρομή μεταφραστικών υπηρεσιών, η ειδική μέριμνα για τα παιδιά, ασυνόδευτα ή μη και φυσικά η διαμόρφωση ή αξιοποίηση εγκαταστάσεων-χώρων προσωρινής έστω αλλά ανθρώπινης διαβίωσης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις σας κ. Ζερβουδάκη και κ. Δήμαρχε, αναζητάτε χρηματοδότηση από το σχετικό ταμείο, είπατε χαρακτηριστικά ότι «το υπουργείο θα πρέπει να καταλάβει… είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα και ως τέτοιο θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», «θέλουμε να απευθύνουμε αίτημα και έκκληση προς το υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του», επομένως θα θέλαμε να μας ενημερώσετε πώς προτίθεστε να κλιμακώσετε την άσκηση πίεσης προς το κεντρικό κράτος και το αρμόδιο υπουργείο προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μιχάλης Μπαλαντίνος έθεσε το θέμα της διαμόρφωσης και επιβολής κανόνων στην παραχώρηση των χώρων για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις στα όρια του Δήμου Χανίων.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται να διαμορφωθούν και να επιβληθούν κανόνες στην παραχώρηση των χώρων για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις. Πρότεινε να  οριστούν γραπτά κανόνες για τη χρήση του αλκοόλ σε ανήλικους, για την τήρηση του ωραρίου κτλ καθώς και να προσδιοριστούν ποινές σε περίπτωση παραβίασης αυτών ώστε οι διοργανωτές να είναι έγκαιρα ενημερωμένοι για το πλαίσιο των υποχρεώσεων τους. Κατά τη φετινή χρονιά, τόνισε, θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τις ατέλειες ή παραλείψεις ώστε του χρόνου να γνωρίζουν όλοι εγκαίρως τις απαιτήσεις του Δήμου όταν γίνονται οι αιτήσεις για παραχώρηση χώρου για καλλιτεχνική εκδήλωση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί